Gezond op reis: prik me maar lek!

vaccinatie

Posted from Eindhoven, Noord-Brabant, Netherlands.

Als overlanders die 6 tot 10 maanden in Afrika zullen doorbrengen tussen de lokale bevolking moet je je gezondheid serieus nemen. Ziekten die in West-Europa al decennia niet meer bestaan zijn nog aan de orde van de dag in Afrika: tuberculose, cholera, gele koorts, tyfus, polio, hepatitis etc. Het aantal vaccinaties voor zo’n reis is dus niet mis: ongeveer 10-12 prikken tijdens 5 afspraken, gedurende een periode van bijna een jaar. Ook de kosten zijn behoorlijk, zo’n €400-600 per persoon.

Medicijnen

Maar vaccinaties zijn niet het enige, ook moet het medicijnkastje op orde worden gebracht. Sommige overlanders nemen een hele apotheek mee, maar wij hebben eens nuchter bekeken wat we echt nodig zullen hebben. Dat zijn vooral pijnstillers, diaree-medicijnen en breed spectrum antibiotica. Omdat we Lariam, de meest gebruikte profylaxe tegen malaria, zo lang moeten slikken hebben we gekozen om het eerst 3 weken te proberen om te kijken of er bijwerkingen waren. Geen van ons beide had last van bijwerkingen, dus hebben we bijna 60 Lariam-tabletten besteld bij de apotheek.

Zorgverzekering

Het allerbelangrijkste is dat je een goede zorgverzekering afsluit. CZ vergoedde een groot deel van de vaccinaties ter waarde van bijna €450, alle malaria-medicijnen ter waarde van €415 en vergoedt alle zorg die je in het buitenland nodig hebt. Daarnaast zijn er nog de dingen die je toch nog even snel doet voordat je weggaat en geen toegang meer hebt tot moderne gezondheidszorg, zoals verstandskiezen trekken of die vervelende moedervlek laten verwijderen.

Conclusie

Al met al is het belangrijk om je gezondheid serieus te nemen voor zo’n reis. De meeste dingen kan je ver van tevoren doen, zoals vaccinaties, een test om je bloedgroep te bepalen en een afspraak bij je huisarts voor medicijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *