Waarom een Land Rover Defender?

waaromeenlandrover

Posted from Eindhoven, Noord-Brabant, The Netherlands.

Je kan je af vragen waarom koopt iemand überhaupt een Defender? Niet om z’n betaalbaarheid, moderne, hippe of flitsende uitstraling. En zeker niet om zijn luxe. Een Defender is stoer, robuust, eigenzinnig, ongelofelijk sterk en onverwoestbaar. Hij is rauw, basic, oorspronkelijk en tijdloos. Het is autorijden voor avonturiers, en niet voor watjes. Geen bullshit, geen flauwekul, maar werken, zwoegen en zweten achter het stuur. Autorijden, zoals het bedoeld is.Onze Defender 110 300TDi uit 1996 is een echte Defender. Als je hem start produceert hij een rookwolk en een hels lawaai. Hij schakelt als een tank, lekt olie en heeft een draaicirkel van een vliegdekschip. Het stuur is groot en de pedalen stroef. De auto heeft geen geluidsisolatie en klink als een opstijgend vliegtuig. Onze Defender is Spartaans en is zeer sober uitgevoerd. De Defender heeft geen luxe en mist zelfs de meest gebruikelijke voorzieningen; zaken die zelfs in mijn kleine Peugeot standaard zijn. Zo heeft onze Defender geen toerenteller, geen aicro en al helemaal geen radio/cd speler. Verder ontbreken ook de kooiconstructie, de airbags en kreukelzone. Onze Land Rover is ontworpen om te rijden, overal, en niet voor botsingen.

Voor ons tochtje door Afrika is de Defender echter erg geschikt vanwege het ontbreken van gevoelige elektronica. In Afrika kun je voor storingen aan de geavanceerde elektronica namelijk niet even langs de dealer. Het gezegde luidt dan ook: Hoe minder elektronica, hoe minder er kapot kan. En bij een Defender heb je nog het bijkomende voordeel dat als er toch iets kapot gaat, het met twee paperclips en een elastiekje te repareren is, desnoods tijdelijk.

Koop je een Toyota of een Mercedes, dan koop je een auto, er is niks mis mee, maar het is geen Defender. Een Defender is andere koek. Dan ben je geen toerist of kampeerder, dan ben je een overlander. Je gaat voor het pure, voor back to basics, voor het rauwe, recht-toe-recht-aan, compromisloze, avonturiersgevoel.

Als je als Defender-rijder waar ook ter wereld een andere Defefender-rijder tegenkomt en je hand opsteekt bij wijze van groet, weet je… wij begrijpen elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *