Overland routes naar Afrika [UPDATE 26-2]

routesnaarafrika

Met nog precies een maand tot ons geplande vertrek wordt het ons niet makkelijk gemaakt. We hadden gehoopt om toch door Syrië te kunnen reizen, maar gezien de aanvallen van de Syrische regering op haar burgers is dat niet langer mogelijk, en er is geen uitzicht op een snelle oplossing. Volgens onze informatie is in december de laatste overlander nog zonder problemen door Syrië gereden, het lijkt erop dat vervolgens niemand meer het risico genomen heeft.

Vanwege de vele reacties zal dit artikel geüpdatet worden zodra er meer informatie beschikbaar is. Schuingedrukte tekst is toegevoegd sinds de laatste update.

Er zijn op dit moment vier realistische alternatieven:

 • We gaan via Italië naar Tunesië, en vervolgens via Libië naar Egypte. Echter is de veiligheidssituatie in Libië op dit moment volledig onduidelijk, en is er zeer weinig recente informatie beschikbaar over de situatie.
  • Update 1: Het lijkt op dit moment niet mogelijk om een visa voor Libië te verkrijgen, zoals besproken op het Lonely Planet forum…
 • We zetten onze Land Rover in Europa op de boot in een container of op een zogenaamd roll-on-roll-off schip (vaak afgekort naar ro-ro ship) naar Egypte.
  • Update: vanaf 27 februari gaat er een Ro-Ro schip tussen Mersin (Turkije) en Alexandrië (Egypte) waar je zelf op mee kan varen, lees hier meer… en hier een vertaling uit het Turks (met dank aan Gee Hurkmans van geehurkmans.nl).
  • Update 2: Er is ook een mogelijkheid om de bestaande route tussen Makzume en Egypte, maar daar is het niet mogelijk om zelf mee te varen en zal er dus gevlogen moeten worden. Een recente offerte voor deze verscheping was €835 zonder custom charges.
  • Update 3: het ziet ernaar uit dat de Ro-Ro route tussen Mersin en Alexandrië voorlopig niet zal vertrekken. Volgens recente bronnen vond de agent het allemaal hoogst onzeker. De startdatum van 27 februari gaat sowieso niet gehaald worden.
 • Wij hebben als één van de weinige overlanders de luxe om de reis andersom te doen omdat wij een (heel groot) rondje rijden om het continent. We zouden dan vanaf Nederland naar Zuid-Europa rijden, en via Spanje Marokko in gaan. Vervolgens gaan we via West-Afrika naar het zuiden, en vanaf Zuid-Afrika langs de oostkust weer terug richting Europa. Tegen die tijd zal de route naar Europa waarschijnlijk weer vrij zijn, en zo niet, dan zetten we de auto alsnog op de boot terug naar Nederland.
 • Er zijn overlanders die toch bekijken of het mogelijk is om door Syrië te reizen in week 9. Wij hebben contact gehad met iemand die op enkele dagen van de Syrische grens zit, en in het bezit is van een visum en lokale kennis. Volgens zijn informatie is de weg van Aleppo naar Damascus goed te berijden in één dag. Volgens lokale bronnen is reizen goed mogelijk zolang bepaalde plaatsen vermeden worden (bepaalde wijken, begraafplaatsen etc.). De risico’s blijven erg groot, maar kunnen beperkt worden door een Engels sprekende taxichauffeur in te huren die je begeleidt van grens tot grens. Update mogelijk later deze week.
  • Update 1: deze overlander heeft na enkele dagen beraad en informatie inwinnen via lokale contacten toch besloten om niet door Syrië te reizen, en in plaats daarvan zijn Landcruiser te verschepen naar Egypte met het reguliere containerschip, en zelf te vliegen. Het lijkt er vooralsnog op dat Syrië geen realistische optie is.

routes naar Afrika
Rood = Originele route via Syrie
Geel = Route met Ro-Ro schip

Blauw = Route  via Libie
Groen = Route via West-Afrika

Er zijn ook nog drie opties die onze voorkeur niet verdienen, maar die ik voor de volledigheid toch zal benoemen:

 • Het is mogelijk om via Turkije naar Irak te rijden, en via de westelijke zijde van Irak naar Jordanië te rijden. Echter, is de weg lans de grens van Syrië berucht om aanvallen door terroristen en bandieten, die zich vooral richten op onbeschermde konvooien of toeristen. De enige manier om deze route toch te gebruiken is door een beveiligingsbedrijf in te schakelen vanaf de Iraakse grens.
  • Update: de overlanders van “Van Utrecht naar Kaapstad” hebben deze route geprobeerd, en liepen tegen grote veiligheidsproblemen aan. Lees hier meer… (met dank aan Markus & Belinda van 2xperience.nl)
 • Het is mogelijk om de route nog verder naar het oosten te verleggen en door Iran te rijden. Vervolgens is het mogelijk om via Koeweit naar Saudi Arabië te gaan, en vervolgens vanaf Jeddah een ferry naar Port Sudan te nemen. Het is ook mogelijk om een ferry te nemen naar de Verenigde Arabische Emiraten, en via Oman door Saudi Arabië richting Jordanië te reizen. Het grote nadeel van deze route is de enorme hoeveelheid bureaucratie, aangezien Iran en Saudi Arabië wellicht de meest lastige landen zijn om een visum voor te verkrijgen, en een grote hoeveelheid voorbereiding vereisen, om nog maar te zwijgen over de luttele duizenden kilometers extra door een brandende woestijn.
  • Update 1: Ronald & Rini van 2globetrotters.nl proberen een visum voor Iran te bemachtigd en hopen te vetrekken op 21 februari om de bruine route te proberen.
  • Update 2: Ronald & Rini van 2globetrotters.nl hebben een visum bemachtigd voor Iran, en zijn op dit moment onderweg om de bordeaux route te proberen.

routes naar Afrika
Paars = Route via Irak
Bruin = Route via Iran & Saudi Arabië
Bordeaux = Route via Iran, VAE, Oman & Saudi Arabië

Het lijkt erop dat de route over de westkust van Afrika (via Spanje en Marokko) op dit moment onze beste optie is. Gezien de hoeveelheid extra planning die nodig is om een heel ander deel van Afrika eerst te bereizen, valt te bezien of onze vertrekdatum van 17 maart haalbaar is, maar we zijn erop gebrand om zeker in maart nog te vertrekken.

Zie jij nog een andere route om in Afrika te komen zónder in het vliegtuig te stappen? Laat hieronder dan een berichtje achter!

* Let op dat de routes op de kaart geen wegen weergeven maar slechts een indicatie van welke landen en gebieden bezocht worden.

 

Eén reactie op Overland routes naar Afrika [UPDATE 26-2]

 1. steph : 12 maart 2017 om 07:50

  Zou ook graag(2017, met m’n motorbike)) via de oostkust van Afrika naar Z.Afrika willen rijden, maar vind geen oplossing om in Egypte te geraken vanuit België.
  Zelf zoek ik nog geïnteresseerden voor deze tocht.
  Ben 68 jaar en bezit een Yamaha XT600Z(Ténéré).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *