Financiële crisis…? Niet voor microkredieten!

microkredieten in de financiële crisis

In een tijd dat de pensioenfondsen moeten korten, bedrijven met bosjes failliet gaan en landen gered moeten worden van een langzaan maar zeker afglijden in de krochten van economische involutie, worden ook alle banken en investeringsfondsen hard getroffen. Zo kromp de beleggingsportefeuille van de ASN Bank met 5,4%. Er waren echter twee uitzonderingen: het obligatiefonds voor duurzaamheid (+2,81%) en het fonds voor microkredieten (+4,92%). Voor dit laatste fonds werkt de ASN samen met Oxfam Novib, welke fondsen verstrekt aan lokale instellingen in Azië, Latijns-Amerika, Oost-Europa en Afrika. Die verstrekken op hun beurt microkredieten aan lokale ondernemers.

Investeringen in microkredieten door particulieren zijn globaal op te delen in: investeringen uit liefdadigheid, en investeringen die omgeleid worden naar maatschappelijk verantwoorde investeringsfondsen. Daarbij bestaat de eerste categorie veelal uit kleine bedragen via organisaties als Kiva en Wakibi, waar men geen rente over ontvangt en welke soms als donatie worden gezien. De laatste categorie gaat om (veel) grotere bedragen via banken die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid boven hun winstoogmerk stellen, waaronder de ASN Bank en Triodos Bank die investeringen doen in duurzaamheid. Deze bedragen zouden anders bijvoorbeeld op een spaarrekening, in een spaardeposito of aandelenfonds terecht komen. De mensen die die “traditionele” producten beheren kijken niet zozeer naar duurzaamheid, het klimaat of economische ontwikkeling van achtergestelde gebieden, maar vooral naar winstgevendheid en het minimale doen voor hun Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) plan opgesteld door de laatste stagiair.

Echter lijkt het erop dat streven naar winstgevendheid niet altijd leidt tot winstgevendheid. Het leidt tot grotere risico’s, en naar alle waarschijnlijkheid, geen betere wereld. De investeringsfondsen die investeren in microkredieten zijn veel meer betrokken bij hun investering omdat ze precies willen weten waar het terecht komt, vandaar de samenwerking met Oxfam Novib met haar expertise en netwerk. Ook is de diversificatie van de portfolio groter, want voor een gemiddelde investering in aandelen of obligaties kan je honderden of duizenden micro-ondernemers een microkrediet geven in verschillende landen en sectoren. Dat is nog eens risicospreiding!

Bronnen:
www.nu.nl/economie/2762846/asn-bank-groeit-ruim-10-miljard-beheerd-vermogen.html
www.asnbank.nl/microkrediet.asp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *