Een stukje paradijs in Giza

giza pyramids

Posted from Cairo, Cairo Governorate, Egypt.

We reden Cairo in op een vrijdag, wat betekent dat vrijwel alles is gesloten. We zijn hoofdzakelijk in deze enorme stad, met meer inwoners dan Nederland, om onze visas voor Sudan en Ethiopië te regelen, maar aangezien dat vandaag onmogelijk was besloten we eerst het verplichte bezoek aan de Grote Piramide van Giza uit de weg te krijgen.

Als je de heuvel onder de piramides op rijdt wordt je gestopt door “toeristenpolitie” (het soort dat je een rit op een kameel wil verkopen). Zelfs als je niet wilt stoppen zal je dat moeten, want ze springen voor je auto en je zal er één dood moeten rijden om er direct door te komen. Nadat de nep-politie met onze ruitenwissers van de Landy af hadden gekregen en we ons een weg de heuvel op hadden gebaand werden we gecheckt door de echte politie en betaalden we de drie pond (€0,45) om met de Land Rover het terrein op te mogen. Het zou zeker geen overdrijving zijn om te zeggen dat ik makkelijk het dubbele had betaald, aangezien het enkele fantastische foto’s als resultaat had. Het bezoek zelf was enigszins teleurstellend aangezien het zwart zag van de toeristen en mensen die zooi proberen te verkopen aan toeristen.

[Not a valid template]

Gelukkig kregen we die avond een beter uitzicht op de piramides. We vonden een kampeerplaats in de tuin van Isis Guesthouse & Camping. De groene tuin voelt als een paradijs als je er voor het eerst in loopt vanaf de stoffige, vieze straten van Giza. De naburige camping (Kair Sahara) stond op onze kaart (Tracks4Africa) maar was ondertussen gesloten. Omar zit op de hoek van de straat klaar om je te verwelkomen en je te helpen bij wat je ook nodig hebt. Chabel woont ook op het terrein en is de tuinman en beveiliger, en een goede vriend voor ons. Het nadeel van de camping is dat hij ver uit het stadscentrum ligt en ook voor de metro een taxirit nodig is.

Die avond, tijdens het diner, liepen Hilal en Sue de tuin in. Zij wonen in een appartement in het gebouw dat Hilal voor zijn familie heeft gebouwd. Het torent boven Giza en is één van de hoogste gebouwen in de omtrek. We werden uitgenodigd om foto’s te nemen van de piramides vanaf het dak terwijl de zon onder ging. Het resultaat vindt je hieronder met complimenten voor Twan en dank aan Hilal en Sue.

[Not a valid template]

Het gebied is geweldig: de piramides staan op enige afstand en als je van het terrein af gaat loop je het “echte” Egypte in. Kleine winkeltje, drukke straten, kamelen, ossen, ezelwagens, groenten bedekt met vliegen en mensen die staren naar de twee blanke jongens die door de straat lopen. We stopten bij een klein winkeltje en aten twee heerlijke hamburgers van €0,44.

In de tussentijd hebben we onze visas geregeld, waardoor de weg tot Kenia open ligt. De tijd dringt, want we willen in zuidelijk Egypte zijn voor de verkiezingen op 23 mei. De onstabiele situatie in Sudan is ook reden voor ongerustheid, want het land is essentieel voor onze route.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *