Ethiopië: land aan het infuus

Ethiopie

Posted from Addis Ababa, Addis Ababa, Ethiopia.

Ethiopië is met gemak het mooiste land waar we tot nu toe doorheen gereisd zijn: de prachtige bergen, het overweldigende groen en de typische Afrikaanse hutten. Het land verandert vrijwel direct op de grens tussen Soedan en Ethiopië; de Ethiopisch-Orthodoxe kerk neemt het over van de fundamentalistische Islam, dorre sahel verandert in groen bos en stenen huizen worden houten hutten. We waren nog geen uur de grens over en het begon te stortregenen. Zelfs de temperatuur veranderde in enkele honderden kilometers van een zinderende 50 naar een aangename 25 graden Celsius. We zijn hier niet langer in Noord-Afrika, we zijn nu in Oost-Afrika, het gebied wat je je voorstelt als je aan Afrika denkt.

[Not a valid template]

Het eerste dat opvalt na enige interactie met de lokale bevolking is het verschil met de sobere, terughoudende Soedanese cultuur. Ethiopiërs klampen aan, bewaren geen afstand, zijn niet subtiel in het vragen naar giften en zien je meer als wandelende portemonnee dan medemens. De reden is wellicht de stroom Westerse ontwikkelingshulp van organisaties als US AID en het World Food Programme. Een onophoudelijke stroom zakken rijst overspoelt al decennia de markt. Het land bezit een enorme hoeveelheid vruchtbare landbouwgrond, en heeft een hoeveelheid regen (geconcentreerd in een regenseizoen) waar Europese boeren alleen maar van kunnen dromen. Toch blijft de landbouw improductief, mede omdat de voedselhulp gewoon wordt verkocht en daardoor voedselprijzen omlaag drijft. Ethiopië ligt al 50 jaar aan een infuus van ontwikkelingshulp dat de economie lam legt; het Westen heeft Ethiopiërs geleerd om te wachten en hun hand op te houden.

[Not a valid template]

Er zijn maar weinig microfinanciering instituten actief in Ethiopië, want wie wil nu geld lenen, risico nemen en zelf geld verdienen als je het ook gratis kan krijgen? Er zijn zo’n 25 instituten die gezamenlijk ongeveer 3,5 miljoen dollar uitgeleend hebben aan minder dan 33.000 leners. Op een gravelweg onderweg naar Lalibela kwamen wij de kleine micro-krediet organisatie Meket tegen. Meket heeft zo’n 130.000 dollar uitgeleend aan minder dan 2.300 mensen op verschillende plaatsen door Ethiopië. De organisatie is simpel met een klein kantoor en papieren schema’s aan de wanden met terugbetalingsschema’s. Voor de boeren is het echter een beter dan het alternatief, daar wordt ze soms 100% rente gerekend, terwijl deze organisaties een rente van rond de 30% kunnen hanteren.

Ethiopië heeft wellicht nog weinig aandacht gekregen van de microfinanciering industrie, maar wil je toch een ondernemer financieren in een ander land al vanaf 20 euro? Kijk dan op de website van Wakibi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *