Wachten op de boot naar Sudan

aswan ferry

Posted from Aswan, Aswan, Egypt.

Onze tijd bij de Nubiërs aan de westelijke oever van de Nijl is bijna ten einde. De Nubiërs zijn een interessant volk: ze hebben de opkomende Islam lang tegen weten te houden, hebben een sterke culturele identiteit en velen moesten verhuizen bij de ontwikkeling van Lake Nasser. Ze hebben hun Christelijke achternamen behouden, maar zijn langzaam bekeerd tot een milde vorm van Islam en hebben ook Moslim voornamen gekregen. Hun visie op religie is er één die ik nog nooit ben tegen gekomen: open, alles-accepterend, vol kennis en, tot een bepaald niveau, universeel voor alle theïsten.

Hun liefde voor de Nijl zit in hun genen, en veel Nubiërs hebben dan ook een felluca (een type zeilboot) of motorboot. Die boten waren voorheen een goede investering aangezien ze er goed geld mee konden verdienen van toeristen. De Nijl in Aswan is puur en helder, en zelfs het water kan direct uit de rivier worden gedronken. De recente revolutie heeft hen echter weinig goeds gebracht; onafhankelijk toerisme heeft zware klappen gehad, op dit moment zijn de toeristen gebonden aan hun tourbus of schip. Dat wil zeggen dat veel onafhankelijke ondernemers moeite hebben om nog geld te verdienen in het tourisme. In sommige gevallen waren we de enige betalende toeristen die langs kwamen, ondanks dat er veel schepen en bussen met Westerse toeristen naar Aswan komen.

De Nubische samenleving is collectivistisch, waar het geluk van de groep en vrijgevigheid belangrijk is. Een Nubiër wordt waarschijnlijk onderdeel van het familiebedrijf, wat wil zeggen dat hij een taak krijgt die past bij zijn sterktes en zwaktes door de patriarch. Dat betekent dat degenen met groene vingers de tuin onderhouden, en zij met een talenknobbel Engels moeten gaan leren om met toeristen te kunnen praten. Het inkomen dat wordt gegenereerd wordt verdeeld onder de familieleden met vaste percentages afhankelijk van de tak van het bedrijf.

We zijn in Aswan aan het wachten op de ferry naar Sudan. De weg die naar Wadi Halfa leidt is jaren geleden gesloten door de Egyptenaren, waardoor er effectief een eind kwam aan de eerste trans-Afrika snelweg, ook wel bekend als de Cairo-Cape Town Highway. De vrachtboot waarop de auto’s getransporteerd worden was enkele dagen geleden al vertrokken, waardoor we moesten wachten. Om de immense kosten van het charteren van de boot te verdelen moesten we wachten op andere overlanders. Het wachten was ontspannend in de schaduw van het enorme Nubische huis van de familie Adam. We parkeerden onze auto in de voortuin, zetten onze tent op en binnen enkele dagen voelde het als thuis. We hielden een “braai” (barbecue) met de andere overlanders die in Aswan aan het wachten waren, en ontmoette veel interessante mensen. Adam Home is beroemd onder overlanders; het is de trechter waar je alle mensen tegen komt die voor en achter je zullen reizen helemaal naar Zuid-Afrika. Het gastenboek stond dan ook vol met mensen waarmee wij contact hebben gehad, en zal ongetwijfeld gevuld worden met mensen die contact met ons opgenomen hebben of de website volgen.

[Not a valid template]

Mohamed Sayed Mohamed was een goede vriend voor ons in Aswan. Naast enkele andere zaken die hij voor ons regelde, waren het vooral zijn connecties die ons in staat stelden om te monitoren welke andere overlanders de stad binnen kwamen zonder zelf rondjes te gaan rijden. Als je ergens in Aswan zegt dat je Mohamed kent, dan gaat het opeens een stuk eenvoudiger. Zorg dat je hem aan je zijde hebt hier in Aswan, zijn telefoonnummer is 002 001 224 42 17 67.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *