Afrikaanse oplossingen voor Afrikaanse problemen

zinduka

Posted from Nyamuswa, Mara, Tanzania.

Veel vrijwilligers, mensen die voor non-profit organisaties werken en anderen met goede intenties komen naar Afrika met hun oplossing voor de problemen in Afrika, wat die ook mogen zijn. Echter, wat wij tijdens onze reis hebben gezien is dat Afrikanen vaak het beste zijn in het identificeren van hun problemen en het vinden van effectieve oplossingen om zichzelf en hun gemeenschap te helpen. Eén van die mensen is Maximillian Emmanuel Madoro uit Nyamuswa in Tanzania. Hij begon zijn organisatie, de Zinduka Savings & Credit Cooperative Society, met een visie en twee kleine donaties. Nu, enkele jaren later, leent hij geld aan vrouwen in het gebied om een onderneming te beginnen, een bestaande activiteit uit te breiden of hun levensstandaard op een duurzame manier te verbeteren. Hij heeft dit kleine microfinanciering instituut gecombineerd met twee andere pilaren.

De eerste lening is altijd maximaal 50.000 Tanzaniaanse Shilling (ongeveer €25), waar de vrouwen 15% rente over betalen over een termijn van één jaar. Volgens Maximilian hebben de vrouwen zelden moeite met het terugbetalen van hun micro-krediet; er worden dagelijks bijeenkomsten gehouden om problemen te bespreken, en indien nodig wordt er extra ondersteuning geboden. Een grotere lening kan pas genomen worden als de vorige volledig is terugbetaald, en kan tot zo’n 500.000 Shilling groot worden.

Microfinanciering is echter niet het enige deel van Maximilian’s plan om zijn gemeenschap te helpen. Hij bouwde ook een centrum voor het ontwikkelen van vaardigheden als naaien en timmeren, en tevens een medische faciliteit waarvoor hij nu fondsen aan het werven is voor medische apparatuur. Alleen gezonde, vaardige mensen met mogelijkheden tot investeren kunnen zichzelf uit armoede helpen, zegt Maximilian. Het is zijn droom om over 3 tot 5 jaar een succesvolle bank te hebben die de hele regio van micro-kredieten, training en medische faciliteiten kan voorzien.

Eén van de vrouwen die een micro-krediet van Zanduka heeft is Swuamu. Ze koopt grote hoeveelheden pinda’s van lokale boeren en roostert die dan over een klein houtvuur. Ze brengt de pinda’s dan naar de markt in het centrum voor verkoop. Ze nam haar eerste lening in 2007, en zegt dat ze door hard werken haar huis en levensstandaard beetje bij beetje heeft kunnen verbeteren. Haar kinderen gaan nu naar school, waardoor ze een betere toekomst tegemoet gaan, en ze zelf een stabiele bron van inkomsten heeft.

Maximilian’s grootste obstakel is het vinden van fondsen voor zijn projecten. Als jij iemand zoals hij, en de mensen zijn gemeenschap, wilt financieren, open dan een account op Kiva of Wakibi. Maximilian’s organisatie is nog te klein en risicovol om mee te werken voor deze organisaties, maar als je hem toch direct wilt helpen, neem dan contact op met mmadoro02@gmail.com.