Angola deel 2 – Van tropische storm naar zonnig strand

angola2

Posted from Huila, Angola.

De eerste nacht kamperen we in het bos. Af en toe loopt er een koe het kamp in, we hebben een goede maaltijd na een lange dag en onze beide ouders bellen om te vragen hoe het ging. De volgende ochtend gaan we vroeg de weg op richting Lubango, één van de grote steden in Angola. Zodra we over de heuvels rond de stad reden zagen we dat de stad in een deken van regen gehuld was, en toen we de stad in reden bleek het een kleine tropische storm te zijn die straten van de stad in rivieren veranderden en het leven in de stad effectief tot stilstand bracht. De stad zelf was niet heel interessant, er was eigenlijk maar één toeristische attractie: Christo del Rei. Het enorme beeld van Jezus torent boven de stad op een heuvel. Het gebouw waarop het beeld is gebouwd kan beklommen worden via een set nauwe trappen. Vanaf daar is het uitzicht over de stad nog spectaculairder.

[Not a valid template]

We reden Lubango uit en bezochten de graven van de Dorstland voortrekkers; een groep avontuurlijke zielen die vanuit Zuid-Afrika via Namibië naar Zuid-Angola trokken. Velen overleefden de tocht niet. Vervolgens reden we door Laba Pass, een bergpas die 1000 meter lager eindigt dan hij begint. Het lijkt enigszins op de Nijlvallei in Ethiopië, al is de weg wel iets beter.

We bezochten ook Namibe, een stad die veel op Havana lijkt: brede straten, Zuid-Europese invloed in architectuur, een kleurrijk straatbeeld en vriendelijke mensen. Van daar reden we langs de kust over een nieuw geasfalteerde weg in noordelijke richting. Halverwege de route naar Benguela verandert de weg in een gravelpad. De Chinezen zijn echter druk bezig om de weg te asfalteren, dus spoedig zal de verbinding met Benguela compleet zijn.

We vonden een kleine baai op de kaart: de baai van Binga. In Tracks4Africa stonden er twee kampeerplaatsen op het strand, en het was maar 15 kilometer van de hoofdweg. Die 15 kilometer bleken over een uitdagend off-road pad te lopen door heuvels met steile stijgingen en afdalingen. Bovenop de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de oceaan, de witte zandstranden en steile kliffen rond de baai. Plotseling is daar een slagboom over de weg met twee grote sloten. Enige tijd later komt er een lokale jongen die ons vertelt dat we een vergunning nodig hebben om hier te kamperen. We proberen te discussiëren, het niet te begrijpen en uiteindelijk doet hij de poort open in ruil voor wat cola. We rijden naar beneden, verlagen onze bandenspanning tot één BAR om op het losse zand te kunnen rijden en rijden naar de andere kant van de baai om daar kamp op te slaan. Later komt de chief van het hele kleine dorp en vertelt ons dat we een vergunning nodig hebben van een generaal in Luanda, en dat kost $50 per dag. Uiteindelijk geven we hem $20 om te kamperen op dit prachtige strand. We vissen, zwemmen en relaxen tot de volgende dag.

[Not a valid template]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *