Vliegen in de jungle

Posted from Franceville, Haut-Ogooue, Gabon.

De weg van Congo naar Gabon is erg ruig. Enorme vrachtwagens bouwen een weg die de twee landen moet verbinden, maar terwijl ze dat doen creeëren ze diepen geulen in het zand. Diep genoeg om het differentieel van de Land Rover een nieuwe geul te laten graven tussen de twee bestaande geulen, en regelmatig tractie te verliezen omdat de wielen de grond bijna niet meer raken. Van de grens reden we naar Franceville, waar we Flavie zouden ontmoeten. Flavie woont zo’n 45 kilometer buiten Franceville op een suikerriet plantage als onderzoekster. We kregen een toer van de plantage: de eindeloze rijen suikerriet, de zware machines die ze gebruiken om te oogsten, de vliegtuigen die ze gebruiken voor het verspreiden van chemicaliën en de kleine stad die de arbeiders van de plantage huisvest. De volgende dag werden we uitgenodigd om mee te gaan vissen nabij Franceville met enkele vrienden. Het was een gezellige dag, en we hebben zelfs nog wat vis gevangen door te vliegvissen. Dan zijn die vliegen toch nog ergens goed voor.

[Not a valid template]

Een dag later lieten we Franceville en de plantage achter ons en baanden ons een weg door de dichte jungle van het binnenland. Op een gravelweg nabij Lopé viel de plug van het achter-differentieel in het differentieel waardoor de achterwielen compleet blokkeerden en we met piepende banden tot stilstand kwamen. Met af en toe een langsrazende vrachtwagen, die hopelijk onze waarschuwingsdriehoek heeft gezien, gingen we aan het werk om de beschermkap te verwijderen en de restanten van de vermalen plug te verwijderen. Terwijl we werken in de brandende zon in de vochtige jungle verzamelen zich miljoenen vliegjes op onze gezichten, benen en alle andere onbedekte lichaamsdelen om zich tegoed te doen aan het zweet. Zelfs de lokale bevolking leek langzaam gek te worden van het gekriebel. Nadat we snel het differentieel weer in elkaar gezet hadden gingen we weer verder, en vonden een permanente oplossing in het plaatsje Lopé. Niet veel verder gingen we voor de derde keer op onze reis de evenaar over. Via Oyem reden we vervolgens door naar Kameroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *