De Goudkust

Posted from Cape Coast, Central, Ghana.

“Goudkust”, zelfs de naam creëert beelden van onvoorstelbare rijkdom voor het grijpen, samen met prachtige stranden vol palmbomen en inboorlingen die het allemaal aan je voeten leggen. De realiteit was echter minder rooskleurig. De Portugezen arriveerden in wat nu Ghana is in 1471 en begonnen in 1590 met het bouwen van forten. Vervolgens bouwden of veroverden de Britten, Fransen, Nederlanders, Duitsers en Denen ook forten aan de Goudkust, waarvan de belangrijkste in Accra, Cape Coast en Elmina. Wij bezochten het bekendste fort in Cape Coast. De donkere slavenkelders herinnerden ons aan het belangrijkste exportproduct van de kolonie: slaven bedoelt voor Europa en Amerika. Onze gids leidde ons rond door het immense fort en vertelde ons over het proces die de slaven moesten ondergaan, waarbij ze soms met honderden maanden in donkere kelders werden vastgehouden voordat ze (met immense efficiëntie) aan boord de schepen geladen werden. We bezochten ook de stad Elmina, waar in 1637 de Nederlanders het onneembare Fort São Jorge da Mina op de Portugezen veroverden door simpelweg de heuvel naast het fort te beklimmen en met kanonnen het fort te bestoken totdat ze zichzelf overgaven. Interessant genoeg, vanwege het lange verblijf (tot 1871) van de Nederlanders in Elmina, hebben veel mensen er nu een Nederlandse achternaam.

[Not a valid template]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *