De perfecte Franse kolonie: Côte d’Ivoire

Posted from Yamoussoukro, Lacs, Côte d'Ivoire.

We gingen de grens met Ivoorkust (Côte d’Ivoire) over en binnen enkele uren reden we Abidjan binnen. Een Manhattan-achtige stad die rijst uit de armoede en reconstructie van enkele burgeroorlogen. We reden er langs in verbazing. De weg naar het Noorden wordt een bijna Europese tweebaans-snelweg in bijna perfecte staat – uniek in West-Afrika. Ivoorkust was het toonbeeld van de voormalig Franse kolonie onder President Houphouët-Boigny, die sterk op Frankrijk steunde voor economische steun en advies. Frankrijk was in staat om te doen (behalve in Guineé) waar de Britten nooit toe in staat waren: een gezonde relatie onderhouden met voormalige koloniën. Daarom werd Ivoorkust, voor het begin van de burgeroorlogen, beloont met infrastructuur, een grotere Franse gemeenschap dan tijdens de kolonisatie en veel buitenlandse investering.

Voor het grootste deel is Ivoorkust een oninteressant land met weinig te bieden voor toeristen, dus we reden er in enkele dagen doorheen. We maakten een korte stop in Yamoussoukro, wat gek genoeg de hoofdstad van het land is, ondanks dat het vele malen kleiner is dan Abidjan. President Houphouët-Boigny werd hier in 1905 geboren en regeerde zijn land van 1960 tot zijn dood in 1993. Daarom pompte hij enorme hoeveelheden geld in wat voorheen een klein, onbelangrijk stadje was. In 1985 begon hij de bouw van een project die de megalomane staat van veel presidenten in dit deel van de wereld zou definiëren: zijn “Basilique Notre-Dame de la Paix”. De enorme basiliek is een kopie van de Sint-Pieter Basiliek in Vaticaanstad, al is hij iets hoger met 158 meter. De kosten van de bouw worden geschat op $300 miljoen, die hij zelf opgehoest zou hebben. De kleurrijke ramen omgeven de 7.000 individueel met airconditioning uitgeruste stoelen. In totaal biedt de kerk plaats voor 18.000 mensen, en is erkent als de grootste kerk ter wereld. Houphouët-Boigny wilde met het project bewijzen dat Afrikanen ook in staat zijn om dezelfde wonderen te bouwen als Europeanen, echter werden alle belangrijke functies tijdens de bouw vervuld door niet-Afrikanen en werden alle complexe bouwmaterialen (zoals de glas-in-lood ramen) uit Frankrijk gehaald. Het feit dat hij zijn arme bevolking jaren had kunnen voeden en van onderdak had kunnen voorzien lijkt niemand iets uit te maken. In Afrika beslist de Grote Man.

Nog steeds verdeeld op etnisch, politiek en religieus vlak bestaat uit land uit Noord en Zuid. De VN heeft een neutrale zone gecreëerd tussen beide kampen in een strook van West naar Oost. Enigszins geschokt door de indrukwekkende VN aanwezigheid in de regio reden we Duekoué in. Er waren VN kampen, zwaar bewapende trucks en overal blauwhelmen. We kampeerden die nacht in de veiligheid van een hotel, en de volgende dag gingen we vroeg op weg naar Guineé.