De voodoo uit Hollywood films

Posted from Natitingou, Atakora, Benin.

We kwamen Benin binnen via een kleine grensovergang met Nigeria omdat de belangrijkste grenspost (Seme) een nachtmerrie zou zijn vanwege de corruptie. We reden van Lagos naar Cotonou in één dag en verbleven twee dagen bij Sander, een Nederlander die met zijn gezin in de ontspannen stad woont. De volgende dag namen we de “route de pèche” (visweg) langs prachtige stranden vol palmbomen en kleine dorpjes die druk waren om samen de vangst van de dag binnen te halen. Aan het eind van de mooie weg ligt Ouidah, berucht om zijn rol in de slavenhandel. Het ’Point of no Return’ markeert het punt waar de slaven alle banden met hun familie, cultuur en tradities verloren, en aan boord de schepen geladen werden. Het dorp herbergt enkele andere interessante plaatsen, zoals het heilige voodoo-bos en een 600 jaar oude python tempel.

[Not a valid template]

De Nederlander waar we verbleven stelde voor om in Benin naar het Noorden te rijden. We namen zijn advies aan en bezochten eerst Abomey, de hoofdstad van het Dahomey Koninkrijk. We werden rondgeleid door het museum, bekeken het enorme paleiscomplex en zagen “le Roi” (de koning) uit zijn Toyota stappen omringt door priesters in kleurrijke gewaden. Abomey is ook de hoofdstad van voodoo, dus we bezochten een voodoo-priester om de rest van onze reis te laten zegenen middels het drinken van palmwijn uit een hoorn. Onze gids nam ons ook mee naar de fetisj-markt waar men alles van apenkoppen tot slangen en alligator-koppen kan kopen. Alles is dood natuurlijk, op enkele uilen na, en wordt nog dagelijks gebruikt in voodoo-rituelen. De manier waarop voodoo in Hollywood-films wordt geportretteerd met geheimzinnige rituelen, poppen met pinnen, dode dieren en enge priesters… Inderdaad, het is precies zo.

Let op! Sommige foto’s vanaf pagina 2 (van de fotogallerij hieronder) kunnen ongeschikt zijn voor mensen met een zwakke maag of voorliefde voor levende dieren, en zijn niet geschikt voor jongere bezoekers.
[Not a valid template]

We reden verder noordwaarts richting Dassa en gingen vervolgens naar het Westen omdat het Noordoost-Benin nu “code orange” was vanwege terrorisme-dreiging. We gingen zo noordelijk als Natitingou en gingen toen Togo in. Dit gebied is beroemd om zijn ’tata somba’ huizen, huizen gebouwd als forten door het eigenzinnige Somba volk.

[Not a valid template]

We gingen de grens met Togo over in de overtuiging dat we op de grens den 7-daags transit visum konden kopen voor 10.000 CFA. Maar dat kon niet. Er was helemaal niets op de grens. We besloten (door Togo) naar de grens oostelijk van Kara te rijden, maar die hadden ook geen visums, dus ze stempelden gewoon onze paspoorten. Vervolgens reden we naar de andere kant van het piepkleine land, waar ze ons gewoon weer stempelden. We hadden net Togo illegaal doorkruist en waren nu aangekomen in Ghana.