Westelijke Sahara of toch gewoon Marokko?

Posted from Cape Bojador, Laâyoune-Boujdour-Sakia El Hamra, Western Sahara.

“Waar ben je nu? In welk land?”, vraagt de bediende bij het tankstation midden in de woestijn tussen Dakhla en Boujdour. Een strikvraag met twee antwoorden, maar één juist antwoord. Ik kijk hem aan en denk even na. Hij ziet er een beetje onverzorgd uit, ongeschoren maar zijn ogen zijn fier – vast geen geheime politie. Alle agenten hier zijn glad geschoren met een perfect getrimde snor. “Sahara Occidental”, antwoord ik. Hij schudt enthousiast mijn hand en draaft door over hoe zijn taal, cultuur en historie anders zijn dan die van Marokko. Echter, de vlag aan de overkant van de straat suggereert een ander antwoord; de vlag is diep rood met de groene Marokkaanse ster. Er hangen hier veel vlaggen – teveel zelfs voor Afrika. Na enkele lange, saaie dagen in Mauritanië ben ik nu in het stukje omstreden land tussen Mauritanië, Algerije en Marokko – de Westelijke Sahara (of in het Frans: “Sahara Occidental”). Tussen 1884 en 1975 was het een Spaanse kolonie onder de naam ’Spaanse Sahara’. Nadat de Spanjaarden vertrokken werd het gebied ingelijfd door Marokko, die het nu als hun zuidelijke provincies zien. Echter, in 1976 verklaarden de onafhankelijkheidsbeweging Polisario, met hulp van Algerije, het gebied onafhankelijk onder de naam ’Arabische Democratische Republiek Sahara’. Zelfs het Internationaal Gerechtshof in Den Haag stelde hen in het gelijk, maar ondanks de internationale steun in het vroege jaren van het conflict waren handelsbetrekkingen met Marokko op den duur toch belangrijker, waardoor de Polisario in de kou bleef staan. Tegenwoordig controleren ze nog maar een zesde van de voormalige Spaanse Sahara, welke door een aarde wal wordt gescheiden van de rest van het land, aangelegd op orders van de voormalige Marokkaanse Koning Hassan II.

We reden in drie lange dagen door het land, of als je wilt, we bleven drie extra dagen in Marokko. De weg is lang, meestal saai en omgeven door, je raadt het al, de Sahara. Dat betekent veel zand en rotsen met af en toe een uitzicht over de Atlantische Oceaan uit het linkerraam. Toen we door de Oostelijke Sahara reden in Egypte en Soedan was het bloedheet met temperaturen tot wel 54 graden in de auto. Deze keer was het overdag koel en ’s nachts ijskoud. Temperaturen zakten tot niet ver van het vriespunt met een ijzige wind. Tijdens die drie lange dagen reden we overdag tot net voor zonsondergang en zochten dan een plek om te kamperen. Vervolgens zochten we snel de bescherming van de tent voor warmte. Als niets anders in dit land Marokkaans was, dan was het eten dat zeker wel, met heerlijke tajine, borden vol kleurrijke salade en goed vlees. Voor 30 Dirham (3 euro) krijg je meer dan je op kan.